14 май 2019



Манипулаторът има своите методи към които прибягва, за да достигне своята користна  цел.  Манипулатор е онзи, които използва другите в свой интерес. Характерно за него е свързването с другите чрез психологическо и емоционално насилие.
Разочарование, гняв, досада, обида, вина, объркване, срам, страх, недоволство – това са чувствата, които манипулаторът предизвиква в човека, от който иска да получи желаното.
Отначало той кара човек да се чувства нищожен. А след това великодушно му дава възможност да се избави от комплекса си за малоценност, като му направи услуга. И всичко това е облечено в добри намерения.
Обезценяване
„ Да ти имам проблемите” , „ Какво толкова е станало?”– безразличие към чуждите грижи и проблеми.
„ Ти пък си много умна” – след такова изказване е трудно да осъзнаеш своята привлекателност или да забележиш неочевидните, но съществуващите си достойнства.
„ Много искаш”, „ Ти малоумна ли си, това няма как да стане”- фрази целящи да те заставят да повярваш в невъзможността за сбъдване на собствените ти желания и да ги изоставиш.
Критика
„ Научи се да приемаш критика!” – благите намерения да подпомогнеш другия на практика са чудесна възможност да го унижиш.
„ Това е за твое добро „ – всъщност това е забрана да се развиваш, това е способ да се привържеш към мен. И в никакъв случай де не ме губиш, защото аз зная кое е добро за теб, а ти не.
„ Виж Лора, как може тя да се справя, а ти не” – сравнението с другите отлично занижава самооценката.
„ Постоянно се обиждаш” , „ Шегувам се” – начин да обидя и да не си призная.
Ейджизъм / възрастова дискриминация/
„ Не отговаряй на по-възрастните”, „ Там където ти отиваш, аз от там се връщам”  – внушава мисли за некомпетентност.
„ Порасни!”, „ Малка си още, не ги разбираш нещата” – използва се, когато нямам други аргументи и искам да подчиня другия.
„ Другите на твоите години вече…” – изкуствено създаване на норми на поведение за всяка възраст, без да се отчита индивидуалността на човека.
Вина
„ Аз с тези ръце те отгледах”, „ Най-хубавите ми години минаха да се занимавам с теб”. Чувството за вина поражда чувство за неизпълнен дълг, което от своя страна подтиква към действие.
Срам
„ Бъди мъж!”, „ Не хленчи като женчо”, „ Държиш се като мъжкарана”.  За да съответстват на своята полова принадлежност в очите на другите хора, хората са готови на много. Манипулаторите прекрасно знаят това.
„ Стига си ревал”, „ Не ми се хили” – забрана да си изразяват емоции.
„ Погледни се, какво ще кажат хората?” – предизвикване на зависимост от общественото мнение, от одобрение от околните.
„ Ти си такъв егоист” – в превод – „ Моите желания са по-важни от твоите”. Възпитаване и приучаване към саможертвено отношение към своите интереси и потребности.
Заплашване
„ Вече си на тридесет, часовника тиктака”, „ Стара мома ли ще ставаш, котка да ти купим?” – предизвикване на чувство за несъответствие със стандартите, дори през унижение.
„ Ще свършиш на улицата” – внушаване на чувство на страх от бъдещето, в което може да се окажеш неудачник, ако не направиш това, което иска манипулатора.
Пасивна агресия
„ Познай защо се обидих”, „ Длъжна си да се досетиш” – вменяване на изискване за телепатични способности, което позволява да се откажа от обяснения, другия е длъжен да ми чете мислите и чувствата.
„ Ти винаги…”, „ Ти никога…” – упрек, който действа като дъмга, като печат и предизвиква чувство на невъзможност да поправиш ситуацията, лишава от ход, всява безнадеждност, апатия, пасивна агресия.
„ Казах ти” – засилва чувството за това че все грешиш.
„ А не, ама как да не е , всичко е нормално” – недоизказване, в което е зашифровано „ Ти направи нещо не както трябва, сега се досети какво е то”
Внушаване на съмнения
„ Не беше така”, „ Това никога не съм го казвал”, „ Това не съм аз, това си ти”, Ти го измисли това”, „ Сторило ти се е”, „ Ти си забравил, аз помня”, „ Ти само лъжеш” – обвинения и отрицания, след които може да започнеш да се съмняваш в правилността на своята гледна точка, да подложиш всичко което идва от теб на голямо съмнение.
Враждебност
„Искам да бъдеш…” – намек, че такъв какъвто си не ми харесваш
„ Такива хора като теб, трябва да ….”  - подтикване към действие, под прикритието на необходимостта за самоусъвършенстване.
„ С теб не може да се говори” – означава нежелание да достигне до компромис и прехвърля отговорността.
Помислете, вашите родители говорили ли са ви така?
А вие говорите ли така на децата си?
А на партньорите си ?
Нужно е да разпознаем манипулатора, онзи срещу нас и онзи в нас, за да го обезвредим. Или още по-добре да се научим да заявяваме истинските си подбуди, да слушаме внимателно другия и да задаваме въпроси, които ще го насърчат да сподели с нас истинските си мотиви.