13 февруари 2019


Дете, което е третирано зле от родителите си, не спира да обича тях.

 Спира да обича себе си! 

Какво значи "зле"? Дете, което е сравнявано с други деца или с родителя си в постижения, каквото и да направи, все не е достатъчно добро. Дете, което е критикувано и обиждано, неглижирано и обезценявано, а може би и не забелязвано. Дете, което е контролирано с непрекъснато променящи се правила, към което има множество изисквания и никога не е достатъчно това което прави. Дете, което е манипулирано с цел да е "послушно и удобно". Дете, лишено от внимание и обич. Физически малтретираното дете.

Какви са последствията?

Човек, който не обича себе си и затова бива отхвърлен и пренебрегнат от приятели,съученици, авторитети, партньори. Човек, който страхува и е тревожен. Човек, който не може да се заяви и съди за собствената си стойност през отношението на другите към него. Човек, който ще пренебрегва себе си, мазохистично, само другите да са доволни. Или може би човек перфекционист, който цял живот ще вдига летвите на успеха пред себе си и ще преживява неудоволствие и стрес, ступор и разочарование. Или може би човек, който ще надене бунтарската маска и ще бъде явно или пасивно агресивен в стремежа си да се предпази, да се съхрани, без умение да се свърже нито със себе си, нито с друг. Или може би човек, избягал в зависимости от алкохол, наркотици, хазарт... Или може би....

Какво можем да направим?

Да си затворим очите, да оправдаем поведението си, да не мислим за това, да вярваме, че сме безгрешни... ИЛИ да бъдем родители, които не се приемат за безгрешни. Родители, които учат и творят отношенията си първо със себе си и след това с детето си.

Ако за теб е ценно детето ти да обича себе си, да се вслушва в собствения си, а не в твоя интроектиран глас, ако е важно да е със самочувствие, което не е смачкано, помисли родителю, как да получиш повече приложими знания за изкуството да си родител.

Това което аз мога да предложа:

Месец март стартира първо ниво на родителски тренинг " Родителските грешки - как да възпитаваме децата си или да превъзпитаме детето в себе си."
Ето малък анонс към тренинга:
Колкото и да се кълнем в пубертета, че няма да станем като родителите си, истината е, че несъзнателно внасяме във връзката си и в отглеждането на децата си резултата от прекалената им строгост или безразличие, наказание или разглезване. Страдаш от последиците във възпитанието си? Превъзпитай детето в теб! Развитието на детето и благополучието му пряко зависят от родителите му. Всеки родител „оформя” детето си според себе си, според амбициите и светоусещането си. В отношението си с детето, родителят компенсира много свои преживявания(тревожност, страх от самота, комплекси и т.н.). Много често родителите несъзнато проектират (пренасят) проблемите си върху детето, виждат недостатъците, а не осъзнават, че то ги е научило именно от тях. Отговорността да си родител те поставя ежедневно в ситуации, които изискват твоята бърза реакция и решения. Да намираш баланса между емоционалната привързаност към детето, готовността да му помагаш, да го защитиш и необходимостта да си строг и да поставяш граници.

За кого е тази група:
- За родители които искат да изградят пространство за развитие на детето си, съобразявайки се с индивидуалните особености, заложби и ресурси на детето.
- За тези, които искат да се насладят на контакта с детето си и искат да намерят решение за трудните ситуации при възпитание на детето си.
- За родители които искат да бъдат осъзнати, за да отгледат психически здраво дете.
- За родители на които им предстои да имат дете
Осъзнаването на родителските грешки ще ви помогне да създадете солидна основа на връзката родител-дете.

Групата ще стартира при набиране на достатъчен брой участници. Ще се провежда един път в седмицата в делничен ден с продължителност 8 срещи, от 18.30 до 20.30 ч. Цена на посещение - 15 лв.

За записване: тел. 0889 281 952

e-mail: vasileva_psy@mail.bg