21 октомври 2017


Транзакционният анализ (ТА) осигурява нов подход и следователно нови прозрения в лечението на алкохолизма. Трактатът по-долу обединява шест години опит в работата с групи алкохолици в Центъра за особени проблеми, една градска клиника в Сан Франциско. През това време, десет концепции от TA се откроиха като най-полезни и често бяха споменавани по време на срещите ми с групата.

1 . "Майната му на всичко". Открих, че тази теза е в основата на сценария на алкохолика. На младини алкохоликът се е убедил толкова много пъти, че е безполезен, че ако в по-късните години натрупа нещо стойностно, импулсът е да "го захвърли", за да се върне към обичайното си състояние на "незаслужил" или безполезен. Например, като младеж един мъж бе работил в продължение на две години като вестникар, за да спести пари за първия си велосипед, но родителите му взели парите за тяхна лична употреба, като "наказание". По-късно в живота си той захвърлил всичко, след като първо се сдобил с добра работа и семейство, а след това "теглил една майна на всичко“ и ги загубил заради пиянство.

2 ."Опитай да ме спреш, ако можеш".  В „Игрите, които хората играят“, Ерик Бърн представя това понятие като тезата на Играта на Алкохолика. Това е предизвикателството, с което алкохоликът предлага на другите да се справят. От време на време, ако Спасителите хванат гореща следа по пътя на разрешаването на дилемата в играта, алкохоликът ще вдигне залозите и ще добави към сложността й, за да я направи все по-трудна за разрешаване.

3. „Всеки се опитва да ме ограби". Ерик Бърн представя това като
финала на Играта на Алкохолика, или нетния резултат на чувствата след като всички ходове са били разиграни. Като че ли силите на Спасителите и Преследвачите са се били събрали, за да ограбят алкохолика от алкохола му, притежанията му, приятелите му и т.н. Преживявания в детството, свързани с недостиг и лишения, често в ръцете на непредсказуеми родители алкохолици, предопоставят за по-късната доживотна употребата на алкохол, за да се препотвърди взетото в детството на алкохолика решение, че "всеки се опитва да го ограби." Дори докато е трезвен, алкохоликът може да се чувства "лишен" от алкохола си и трупа лишенията си подобно на разменни колекционерски марки. Тяхното Дете може по-късно да изтъргува тези „марки“ за безплатната награда, заслужено да се напие. След като се натрупат една достатъчно голяма сума лишения, според алкохолика може да се оправдае тегленето на "една майна на всичко".

4 . Разпоредбата „Не му мисли много“. Това е ключовото разпореждане в сценария на алкохолика от книгата на Клод Щайнер. "Игрите, които алкохолиците играят" и по-късната й актуализация, "Лечение на алкохолизма“, се препоръчват за четете в групата. Разпореждането "Не му мисли много" се появява под най-различни форми и многократно се изправяме срещу него в групата. Алкохоликът ще се опита да създаде среда на не-мислене в групата, като насърчава (вкарва във филма си) другите също да не мислят, което прави трудно за тях да се противопоставят на алкохолика по отношение на неговото собствено немислене. Разпореждането "Не му мисли много", което се произнася от его състоянието Родител вътре в его състоянието на Детето, на практика забранява връщането на лицето към его състоянието на Възрастен и към трезвеността, която идва от контрола на Възрастния. Докато този, който пие само в социална обстановка, може да изведе от експлоатация само его състоянието си на Родител, когато алкохоликът пие, той също така ще изведе от експлоатация и его състоянието си на Възрастен, и ще се остави да действа неразумно като пие прекомерно или шофира в нетрезво състояние, застрашавайки живота на другите. (фиг. 1)

Фиг. 1
5. Смях пред бесилката. Това е друга концепция на Щайнер от книгите, изброени по-горе. Алкохоликът говори за пиячката си с такова чувство за хумор (докато намига или премигащ през широка усмивка), че другите се подвеждат и му се усмихнат в отговор. Алкохоликът ще разтълкува тези усмивки като одобрение и разрешение да продължи да пие, или да отиде още по-далеч в пиенето, за да получи още повече усмивки. Един терапевт по ТА ще предупреди групата, че това е транзакция на бесилото, и ще посъветва пациента, че "това не е смешно" или ще анализира транзакцията и мотивите зад нея.

6 . „Стана тя, каквато стана“. Това е първият от трите "Лозунги на поддаването (или подхлъзването)", който установих, че предшества подхлъзването и пропадането от его състояние Възрастен (решение да не се пие) към его състояние Дете (следващо сценария да тегли на всичко една майна) (фиг. 2). Алкохоликът може да се научи да слуша и да наблюдава себе си вътрешно, да се вслуша в тези предупредителни знаци в его състоянието Дете, а след това да се върне в его състоянието на контрол - Възрастен. Тези лозунги, между другото, се отнасят за всички пропадания извън контрола на Възрастен до като Детето не се предаде. Например, в края на една игра отборът може да чувства, че вече е "станала тя, каквато станала" и да изхвърли противника, или да се откаже с думите "О, майната му", или пък като се разсърди на съотборник или на лидер с мисълта „Ти ще видиш“.

Фиг. 2 Трите „лозунга на пропадането“

При „Стана тя каквато стана“ алкохоликът е в необоснован екстаз, в незащитеното его състояние на Свободно Дете и чувства, че този път може и да се напие. Чувства се и свързан с его състоянието Дете на другите, както е показано по-горе.

7. „Ти ще видиш“. При втория лозунг, предшестващ пропадането, алкохоликът е в его състояние Адаптирано Дете Бунтар, реагирайки на авторитета на его състоянието Критичен Родител в другите, които му налагат да не пие или пък го тормозят с напомняния за неговия проблем. Бунтът на активното пиене при „Ще видите вие“ цели  отмъщение и да докаже, че те не могат да го смачкат, но също така и за да покажат на някого наистина колко лоши могат да бъдат. Ако пък е налице сладникава принуда от Обгрижващия родител („О, сладурчето ми, знам, че вече няма да пиеш, заради мен“), те също така се бунтуват и за да докажат, че фалшивите сладки приказки не могат да ги ограбят от свободата им (а и те не заслужават такова доверие все пак).

8 . „О, майната му“. При третия лозунг, предшестващ пропадането, примамката на Детето идва от собствения им Критичен Родител, който е изтощил Адаптираното Дете с подкопаващия си фонов шум и безмилостни обвинения, че то е „мързеливо, лудо, болно, глупаво, лошо и грозно“. Наред с другите неща, терапията може да Ви научи как да изключите записите и да си създадете по-здравословна вътрешна среда.

Фиг. 3 Драматичен триъгълник
9. Драматичен триъгълник. Драматичният триъгълник (фиг.3) е полезно понятие при анализа на ролите, в и от които превключваме по време на социална игра. При алкохолиците играта може да се играе мокра (с алкохол) или суха (без алкохол), на първа степен (социално приемлива), втора степен (социално неудобна), и трета степен (разрушителна). Алкохоликът е особено податлив на вълнението, драмата и хаоса на играта, защото основния му проблем са самотата и скуката, общ знаменател за всички алкохолици (деца, обезкуражени да се наслаждават на хората и насърчавани да се наслаждават на нещата).

В терапевтичната група, алкохоликът се научава да се подготвя за Преследвачите, Спасителите и Жертвите в света; и да ги различава: 
1) Преследвачите, които искат той/тя да е пиян/-а, или разказват алкохолни митове ("не е забавно с тебе, ако не пиеш"); които бият шут на по-слабия без никаква причина; 
2) Спасителите, които искат да бъдат необходими и желани, за да остане другия зависим и нуждаещ се от тях, и които търсят проблема в някой друг, но не и в себе си; 
3) Жертвите, които имат „нужда" от партньор в пиенето, които молят за помощ, но никога няма да се вслушат в съветите му. Те изтощават помощниците и Спасителите си, докато и те не започнат да пият, ставайки нови Жертви в играта. Линията между подпомагането и оздравяването е изяснено в групата (Спасителите се чувстват длъжни да помагат, но Спасителите стават Жертви когато помощта не се използва. Те вярват безкористно на следния тип изказвания на Жертвите: „Ти си единственият човек на света, който може да ми помогне“.

При Драматичния триъгълник, игрите биват изобличавани в групата, например Играта в Ъгъла, в която алкохоликът изглежда, че е готов да започне да пие отново в ролята на Жертва. Ако терапевтът, като Спасител, не иска да си помисля най-лошото и не казва нищо, това се приема за мълчаливо разрешение за пиене. Ако терапевтът изтъкне предсказуемите признаци за играта и ролята му, алкохоликът може да бъде наранен и обиден от липсата на доверие, да види в терапевта един обвиняващ Преследвач, и да се почувства оправдан в пиянството си.

Фиг. 4 Метод на комбинирания подход
10. РОДИТЕЛ, ВЪЗРАСТЕН И ДЕТЕ. На Възрастните, както и на Детето, се препоръчва да четат повече по темата за ТА. Пациентите харесват идентичността си на хора, които се намират в ясно обозначена „Група по ТА“, евентуално като заместител на недотам нездравото им семейство на произход. Концепцията за контрол от Възрастния спрямо и Родителя, и Детето е много полезна. Препоръчваме терапията на Анонимните Алкохолици (AA) да допълни лечението и да подсили Родителя (фиг. 4). ТА може да се използва за премахване на блокаж в пациентите и да допринесе за приемане на AA методите. АТ в диаграмата символизира терапия с медикамента Antabuse, която редовно се използва с добри резултати, за да разбие илюзиите на Детето, че може да се пие алкохол.


Бележки от груповите срещи. Групата, обсъждана в тази статия имаше голям прилив на текущо членство в допълнение към основната група от редовни клиенти. Тя функционираше като защитена, забавна, подкрепяща група, която да споделя информация, прозрения и терапията, но имаше и допълнителната цел да замени бара като първостепенна социална среда. Ако човек дойдеше в нетрезво състояние, той би могъл да седне и да слуша, но се очакваше от него да не говори. Ако човек говореше за пиенето като за нещо вкусно, аз можех да излоблича играта от его състоянието на моето Дете с думите "звучи вкусно“, на фона на смеха облекчението на членовете на групата, които биха били уплашени ако аз не конфронтирах безспорното изкушение. Или от его състоянието на моя Възрастен, аз бих могъл да кажа: "Това звучи като че ли ти искаш всички да ни напиеш;" или от позицията на Родител, бих помолил дългогодишен член на AA да каже какво мисли, а той може да използва ефективно отговор като например: "Можете да чуете същото във всеки един мърляв бар." Така редовно изобличавахме капаните и игрите. Отделяхме и време, в което си позволявахме и своеобразно разпускане. 
Общите цели в групата бяха Трезвеността, подкрепата и помърдяването ни що се отнася до пиенето на алкохол.

Този документ, предназначен за алкохолни групи в извънболнични условия, е продължение на по-ранния документ („Бърза терапия за алкохолици“ TAБ 4:16) за групи от тежки алкохолици в затворено психиатрично отделение.

----------
* Тази статия бе публикувана в оригинал като: Карпман, С. (1981). Десет концепции при лечението на алкохолици с ТА. Бюлетин от семинара на Ерик Бърн. 3(4), 6-9. Преформатиран за сайта www.KarpmanDramaTriangle.com. Copyright © 1981, 2006 г. от Стивън Б. Карпман, Д-р. Всички права запазени. Безплатен даунлоуд.