26 юли 2017

Имам ли нужда от такъв курс и как да избера подходящият за мен ?


Интернет форумите изобилстват от информация за това, че набират бъдещи майки за посещения на курсове за бременни. Тази практика е известна в световен мащаб, където всяка майка преди раждането или в продължение на цялата си бременност посещава подобни курсове. И в нашата страна това е особено популярно и затова курсовете за бъдещи майки растат с геометрична прогресия.

Но далеч не всяка бременна еднозначно счита, че има смисъл в тези курсове. Съществуват и такива жени, които са уверени в това, че женската ни природа ни е надарила с майчински инстинкт и точно той в процеса на бременност, раждане и отглеждане на детето ще им помогне повече, отколкото каквато и да е информация дадена на тези курсове.

Друга част от бременните жени, се осланят на интернет и това че там имат достъп до много и интересна информация, при което ще спестят време и пари. Разбира се, в курсовете, както и във всичко друго има плюсове и минуси. Затова, за да прецените струва ли си да ходите на тях или не , е добре да се запознаете с положителните и отрицателните страни.


Очевидните плюсове

Първо – на курсовете жените могат да получат максимално подробна информация за това, какво се случва и какво ще се случва в техния организъм по време на бременност и раждане. Големият плюс се явява този, че беседите се водят от квалифицирани специалисти. Затова и достоверността на информацията е висока.

На второ място на курсовете обикновено насърчават за естественото майчинство, което е невъзможно без кърмене. Посещавайки курсовете жените се настройват за кърмене и затова техните деца в последствие по-рядко се оказват на изкуствено хранене. Някой може да не придаде на това значение, но отдавна е известно, че кърменето обезпечава детето с всички необходими витамини, минерали, ензими и т.н.

На трето място, нововъведения в тази роля баща обикновено се оказва в неизвестна за него позиция, незнаейки какво да прави с бебето. Благодарение на посещението на тези курсове бащите стават по –уверени в новата си роля.

Четвърто – в курсовете обикновено цари много приятна атмосфера, всички са дружелюбно настроени, а точно в такава атмосфера е полезно да се намират бременните, за да може да получи необходимите положителни емоции.

Пето – на такива курсове могат да се създадат нови приятелства, което е изключително ценно.


Да не забравяме за минусите

Това ще ви помогне по-точно да определите нуждаете ли се от такъв курс и как да изберете подходящият за вас.

Има курсове които прокламират домашното раждане и са против участието на лекар. Затова е много важно да избирате курса умно, с осъзнато мислене за възможните рискове.

Минус може да е голямата стойност, която трябва да заплатите за този курс, за някои семейства това е невъзможен разход.

Някой курсове залагат на това да рекламират, продават и подаряват  продукти и аксесоари. Там по правило информацията и подкрепата нужни на бременната са заменени от комерсиалност.

Само бъдещата майка може да реши дали  й е необходим курс или не, както и кой тип курс да избере. Защото всички ние тръгваме към дадено нещо с намерение. Ако намерението е да получите лъжичка, памперс или бебешко олио подарък – можете да се насочите към курсове, които акцентират на това. Ако вашето намерение е да влезете и да се подготвите за майчинство информирани и подкрепени – ще изберете правилният курс за вас.

По-нова публикация
Предишна
Няма по-стари публикации.